Att bli gravid är nog något av det mest livsomvälvande man kan vara med om. Helt plötsligt finns det en liten individ vid ens sida som man älskar förbehållslös. Resan det innebär att bli mamma ändrar inte bara ens livsstil, utan även kroppen. Hormoner och babykilon sätter sina spår, och en så kallad muffinsmage som inte ger med sig är verklighet för många kvinnor som fött barn. Faktum är att en av tre kvinnor har kvar extrakilon tolv månader efter förlossningen. Men som tur är finns det snabb icke-invasiv hjälp att få för alla mammor med muffinsmage – det går att få bort muffinsmagen snabbt.
Livsviktiga graviditetskilon
Hormonsvängningar, cravings, sömnsvårigheter och svullna anklar – allt är del av graviditetsprocessen som ser till att kroppen kan skapa, föda och ta hand om ett litet barn. Det kommer nog inte som en större överraskning att en stor del av alla graviditetskilon består av själva fostret som sakta men säkert utvecklas i magen. Lägg sedan till vikten av moderkakan, vattenvikt, bröstvävnad, fostervatten och ökad blodmängd, så kommer vi snart upp i en normal viktuppgång för en svensk kvinna som i genomsnitt ligger på 13 kilo, men som ofta varierar mellan 11 och 16 kilo. Detta är en otroligt viktig process under graviditeten som är nödvändig för att fostret ska utvecklas och bli starkt och friskt. Av detta utgör dessutom ökningen av fettdepåer oftast mellan 2,2 och 4,1 kilo.
Ordet “hormon” kommer från grekiskan och betyder ungefär “att sätta något i rörelse “. Detta kunde inte vara mer sant än under en graviditet då många hormonella förändringar sätter igång dominoeffekter i kroppen. Inte nog med att de kan påverka humöret har de även ett finger med i spelet då det gäller hur kroppens ämnesomsättning påverkas. Några av de hormoner som produceras i bland annat fettcellen är östrogen, progesteron, prolaktin, renin och koriongonadotropin eller humant koriongonadotropin. Dessa ligger bland annat bakom förändringar som gör att man ökar i vikt och att det skapas en hälsosam miljö för fostret i moderkakan samt förbereder kroppen på de påfrestningar det innebär att vara gravid.
De envisa extrakilona – muffinsmagen
Efter att äntligen få träffa det där lilla livet som väntat på att få komma ut i nio månader är det inte alls ovanligt att mammor går ner i vikt, i alla fall under de första sex veckorna. Tyvärr är det klassiska mönstret efter detta att viktnedgången går betydligt långsammare efter den initiala perioden, och drömmen om att få på sig favoritjeansen förblir ett minne blott. Man brukar kunna se att endast en av tre kvinnor lyckas hitta tillbaka till den idealvikt de hade innan de blev gravida. Lika många, det vill säga en tredjedel, har dessutom kvar sina extrakilon tolv veckor efter förlossningen. Detta hänger starkt ihop med livsstilen som kommer med att ha barn; tids- och sömnbrist (en stark faktor till att inte gå ner i vikt) är en avgörande faktor, samt de hormonella förändringarna som har ett finger med i spelet. Även de mentala faktorerna spelar in. Man kan till exempel generellt se att en minskning av hormonerna östrogen och progesteron kan påverka humöret rejält, vilket kan göra det svårt att hitta tillbaka till motivationen att ta itu med resan mot en viktnedgång. Att samtidigt ha ett litet barn att ta hand om och jonglera arbete och socialt liv är verkligen inte det enklaste.
Hitta tillbaka till din platta mage
Det finns mängder av råd för nyblivna mammor då det kommer till att tappa graviditetskilona och få tillbaka sin platta mage. Att amma efter förlossningen nämns ofta som ett säkert kort. Detta då hormonet oxytocin frigörs under processen och hjälper till att återställa livmoderns normala storlek, vilket i sin tur har inverkan på övriga kroppen och resulterar i en viktnedgång. Oftast kan effekterna av detta ses mellan tre och sex månader efter förlossningen. Vidare krävs det, som vid nästan all annan viktnedgång, att man äter nyttigt och näringsrikt, får 7-9 timmar kvalitetssömn och rör på sig. För att få tillbaka styrkan i magmuskulaturen och få tillbaka en platt mage krävs dessutom träning och tålamod. Det är dock långt ifrån alla som kommer igång med amningen så fort som väntat, eller som har tid och ork att följa en strikt diet och träningsprogram efter en krävande förlossning.
När ens rutiner ändrats och allt fokus ligger på en ny liten människa som upptar all ens tid kan det vara svårt att lägga sig till med nya vanor. Även om man lyckas få till ett hyfsat schema är det fortfarande många nyblivna mammor som upplever att de tappar vikt men endast till en viss gräns, och att den klassiska och lika envisa muffinsmagen hänger med. Under graviditeten ändras bukmusklernas struktur rent fysiskt för att ge plats åt det växande fostret, och oavsett hur många situps man gör på morgonen kan det därför vara svårt att få tillbaka magens ursprungliga form. Det finns dock hjälp att få. Omnihealths laserbehandling kan förbättra hälsan och hjälpa nyblivna mammor komma i form utan negativa effekter. Metoden ger sig i kast med de envisa fettdepåerna som vägrar lämna magen med hjälp av en unik kombination av Verjú laser, kostrådgivning och rådgivning kring rytmen för kroppens ämnesomsättning. Verjú riktar in sig på problemområdet och stimulerar fettcellerna så att de snabbt töms på sitt innehåll. Detta görs på ett skonsamt sätt som tillåter att de oönskade fettdepåerna efter graviditeten försvinner.
Att bli mamma är något av det mest fantastiska man kan vara med om i livet. Samtidigt som man ger allt för sitt barn får man dock inte glömma att även ta hand om sig själv och sitt eget välbefinnande. Dygnet har nog aldrig så få timmar som när man är småbarnsförälder, och även om viljan och orken finns där räcker tiden oftast inte till för att komma tillbaka i form. Graviditeter sätter dessutom spår på våra kroppar i form av hormonförändringar och fettdepåer som inga situps i världen biter på. Då kan Omnihealths skonsamma och effektiva laserbehandling vara ett alternativ för mammor på jakt efter idealvikten. Under småbarnsåren kan ett besök vara det perfekta för den åtråvärda egentiden.
Vi behandlar inte mammor så länge som de ammar.
Comments are closed.