Detta är antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost avser en typ av kost som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen. Ibland kan man också höra om så kallad medelhavskost eller paleo och dessa dieter har liknande effekter på kroppen som antiinflammatorisk kost eftersom de alla tre verkar antiinflammatoriskt. En antiinflammatorisk diet innebär helt enkelt att man väljer de livsmedel som har en naturligt antiinflammatorisk effekt samtidigt som man undviker proinflammatoriska livsmedel. Antiinflammatoriska livsmedel har visat sig utöva stor effekt på inflammatoriska processer i kroppen och därmed dämpa inflammation i kroppen och den negativa påverkan som inflammation kan ha på hälsan.

Vad ingår i en antiinflammatorisk kost?

Generellt sätt går en antiinflammatorisk diet ut på följande:
Fokus på att äta oprocessade, växtbaserade livsmedel som är rika på hälsosamt fett och fytonutrienter som är naturligt förekommande i växtbaserade livsmedel och hjälper till att förebygga sjukdom och bidrar till en välfungerande kropp.

Att behålla ett stabilt blodsockervärde

För att få till en antiinflammatorisk kost och därmed minska inflammation i kroppen, är ett tips att följa medelhavskosten som är väldigt lik den antiinflammatoriska kosten med rikligt med grönsaker, frukt, nötter, fisk och hälsosamma oljor.
Exempel på antiinflammatoriska livsmedel:

  • Baljväxter som olika typer av bönor, ärtor och linser
  • Tomater
  • Olivolja
  • Grönsaker som spenat och kål
  • Nötter som mandlar och valnötter
  • Fet fisk som lax, makrill, tonfisk och sardiner
  • Frukt som jordgubbar, blåbär, äpplen, körsbär och apelsiner

Fördelarna med antiinflammatorisk kost

Först och främst ska nämnas att inflammation är en naturlig och livsviktig process i kroppen som uppkommer när kroppen identifierar främmande ämnen i kroppen, som bakterier, virus eller kemikalier. Dessa främmande ämnen aktiverar immunsystemet och det är då en inflammation uppstår för att skydda kroppen mot dessa främmande ämnen.
Problemet uppkommer när denna inflammation uppstår och fortlöper även när kroppen inte har utsatts för något främmande ämne. Det är detta som benämns kronisk inflammation och många sjukdomar som Alzheimers, cancer och hjärtsjukdomar är kopplade till just kronisk inflammation.

Ett väldigt kraftfullt sätt att förhindra inflammation på är via antiinflammatorisk kost! Genom att välja de rätta antiinflammatoriska livsmedlen kan du med stor sannolikhet minska risken för sjukdom. Anledningen till att antiinflammatoriska livsmedel kan förhindra inflammation är att de bland annat innehåller antioxidanter som kan oskadliggöra fria radikaler. Förutom att dämpa inflammation, har en antiinflammatorisk kost även andra fördelar som förbättrad psykisk och emotionell hälsa.

Vidare har studier visat att fettceller hos personer med fetma i större grad utsöndrar cytokiner som bidrar till inflammation i kroppen. En antiinflammatorisk kost kan vidare kopplas till en mindre risk för fetma eftersom kosten är associerad med ett intag av livsmedel som är hälsosamma för kroppen och ett avstånd från livsmedel som till exempel raffinerade kolhydrater och onyttiga fetter som kan ge ökad risk för fetma. Därmed kan man se att en antiinflammatorisk kost, genom att minska risken för fetma, minskar fettcellers utsöndring av cytokiner som bidrar till inflammation och därmed minskar inflammationen i kroppen.

Referenser
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28350517/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19788868/