I takt med att våra liv och vårt samhälle blivit allt stressigare och krävande har meditation och mindfulness blivit populära metoder för att slappna av och finna andrum i vardagen. Meditation förknippas ofta främst med psykisk hälsa och mentalt välbefinnande, men faktum är att det även har direkta, positiva fysiska effekter på kroppen.
Meditation för en lägre stressnivå
Meditation har varit en del av religiösa och andliga rörelser sedan urminnes tider men fick inte sitt genomslag som ett socialt accepterat och vetenskapligt fenomen förrän i början på nittiotalet. Den andliga gurun Dalai Lama uppmanade då ett forskarlag att undersöka vad som egentligen hände i en grupp buddistiska munkars hjärnor då de befann sig i djup meditation, och resultatet var minst sagt häpnadsväckande. Undersökningarna visade nämligen att positiva biokemiska processer kickstartades i deras hjärnor under meditationen.
Så låt oss ta en titt på hur detta går till. Hjärnan har alltid en nivå av elektrisk aktivitet som mäts i form av olika hjärnvågor. Dessa har olika frekvenser som kan trigga olika processer i vårt system. Under meditation stimuleras den vänstra pannloben, vilket minskar vår stress och får oss att slappna av. Rent biokemiskt faller bland annat mängden stresshormoner som utsöndras från hjärnans hypofys och från våra binjurar drastiskt. I samma veva avtar aktiviteten markant i hjärnans hjässlob som bland annat registrerar tid och rum. Detta tillåter kroppen att försättas i djup vila och avslappning och ger oss en känsla av minskad stress även efter det att meditationen avslutats.
Hormoner och signalämnen
Hjärnan, hormonsystemet och vårt immunförsvar är starkt sammanlänkade. Vi har alla säkert upplevt att det är enklare att åka på förkylningar när vi är stressade. Med detta i åtanke kan meditation och avslappning boosta kroppens immunförsvar och dess förmåga att bilda de antikroppar som behövs vid attacker från bakterier och virus. Så låt oss då ta en närmre titt på hur meditation och mindfulness kan påverka våra hormoner, signalsubstanser och andra nödvändiga ämnen i våra kroppar.
Av våra omkring 86 miljarder hjärnceller påverkas nästan alla av dem av ”feel good-ämnet” serotonin. Detta ämne har oerhört stor inverkan på vårt välbefinnande och vårt humör och meditationsövningar har en bevisat positiv effekt på serotoninproduktionen. Även hormonet DHEA kan länkas till meditation. Detta ämne förhindrar bland annat det de negativa effekterna av kortisol och hjälper till att ta fram det råmaterial som behövs för att skapa nya hormoner. Studier har visat att personer som regelbundet mediterar har markant högre nivåer av detta hormon jämfört med andra.
GABA är en annan signalsubstans som bland annat verkar lugnande och avslappnande på oss. De som har för låga mängder av detta ämne kan behöva tampas med sömnsvårigheter, depression och ångest. De goda nyheterna är att även nivåerna för detta ämne kan höjas med regelbunden meditation. Detsamma gäller för hormonet melatonin som vi allt som oftast har brist på i våra moderna liv. Meditation kan trigga produktionen av melatonin vilket bland annat gör att vi sover bättre och får mer energi under dagen. En annan spännande aspekt är att produktionen av våra livsnödvändiga tillväxthormon blir stimulerade under meditation. Dessa hormon är bland annat ansvariga för att reparera våra celler och minskar ju äldre vi blir. Med hjälp av en viss typ av hjärnvågor som uppnås vid meditation kommer hjärnan att frigöra mer tillväxthormon än i andra tillstånd, vilket i sin tur kan leda till ett starkare skelett, friskare hy och en massa andra hälsofördelar.
Ett sundare liv med sundare vanor
Utöver detta kan meditation och mindfulness fungera som kraftfulla verktyg vid viktnedgång och för att hitta och hålla fast vid hälsosamma vanor. Likt ett isberg ligger mycket av vårt beteende och våra ohälsosamma vanor ovanför ytan. Kanske har vi kommit in i ett visst tankesätt, vi småäter framåt kvällarna, har en ovilja att börja träna och komma in i hälsosamma rutiner, och vi måste göra en djupdykning ner under ytan för att hitta motivation och kraft till ett hälsosammare leverne. Med hjälp av meditation och att blicka inåt kan vi enklare komma till insikt med vilka triggers som framkallar vårt beteende. Med hjälp av denna information kan vi sedan hitta den inspiration vi behöver för ett sundare liv.
Källor:
www.renewyouth.com/meditation-and-mindfulness-help-your-hormones-and-your-health/
www.iform.se/halsa/meditation/stark-din-halsa-med-meditation
www.eocinstitute.org/meditation/the-happy-neurotransmitter-how-meditation-boosts-serotonin/
www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100319210631.htm
Comments are closed.